ФІНАНСОВА САМОСТІЙНІСТЬ УНІВЕРСИТЕТІВ ЛИТВИ - Власова, Інна (Психолого-педагогічні проблеми сучасної школи, 2019)
Здійснено аналіз нормативно-правового забезпечення у сфері вищої освіти Литви. З’ясовано, що право на вищу освіту у Литві закріплено у Конституції Литви. Встановлено, що вища освіта ґрунтується на принципах академічної свободи та автономії, відкритості та відповідальності перед суспільством, конкуренції закладів вищої освіти і студентів відповідно до Закону Про вищу освіту і дослідження 2009 р. Визначено джерела фінансування вищої освіти та досліджень у Литві. Розкрито основні особливості системи ваучерів у сфері вищої освіти Литви. Проаналізовано показники фінансової автономії університетів Литви.