МАТЕМАТИЧНІ МЕТОДИ СТАТИСТИКИ В БІОЛОГІЧНИХ ДОСЛІДЖЕННЯХ - Скрипник, Сергій; Рибак, Віктор (Психолого-педагогічні проблеми сучасної школи, 2024)
У статті проаналізовано математичні методи статистики, що використовуються в біологічних дослідженнях для обробки даних і виявлення закономірностей. Розглянуто кореляційний, регресійний, дисперсійний та кластерний аналізи, а також методи перевірки гіпотез. Наведено приклади застосування в генетиці, екології та медицині. Особливу увагу приділено важливості коректного використання цих методів для підвищення достовірності наукових результатів. Обговорюються перспективи розвитку з інтеграцією машинного навчання для аналізу біологічних даних. Актуальність теми обумовлена стрімким розвитком біологічних наук.