ФОРМУВАННЯ У ФАХІВЦЯ КОМПЕТЕНТНОСТІ ВЗАЄМОДІЇ З ДІТЬМИ ІЗ ОСОБЛИВИМИ ОСВІТНІМИ ПОТРЕБАМИ - П’ясецька, Наталія; Шпильова, Марина (Психолого-педагогічні проблеми сучасної школи, 2019)
У статті розглядається проблема формування у фахівця компетентності взаємодії з дітьми із особливими освітніми потребами. Оцінка компетентності буде повною і всебічною тільки в тому випадку, якщо оцінюються всі структурні компоненти, складові компетентності, тобто повний набір компетенцій. На пропедевтичному етапі необхідно не тільки знати зміст праці фахівця, а й формувати його «Я концепцію» (усвідомлення себе всередині професії), формувати мотивацію до особистісного самовдосконалення, розвитку особистісних якостей, здібностей, умінь, необхідних для компетентної взаємодії з дитиною із особливими потребами (мотиваційний блок компетенцій в нашому дослідженні). Величезне значення з цих позицій представляло вивчення комунікативних і організаторських здібностей педагогів, комунікативної толерантності, комунікативних установок, «перешкод» у спілкуванні. Для діагностики нами був обраний «Тест опитувальник «Комунікативні та організаторські схильності (КОС 2)».