КЛАСИФІКАЦІЯ ДІТЕЙ З ОСОБЛИВИМИ ОСВІТНІМИ ПОТРЕБАМИ В АСПЕКТІ ПРОФЕСІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ЛОГОПЕДА - Цимбал-Слатвінська, Світлана (Психолого-педагогічні проблеми сучасної школи, 2019)
Охарактеризовано різні поняття, які стосуються дітей, що потребують спеціальної підтримки: «відхилення в розвитку», «психічний дизонтогенез», «діти з особливими потребами», «проблемна» дитина, «діти з проблемами розвитку», діти «групи ризику», «аномальні діти», «неповносправні діти», «діти з відхиленнями (вадами) в психофізичному розвитку», «діти з обмеженими можливостями здоров’я». Встановлено, що ці поняття є застарілими як сегрегаційні, що вказують на неповноцінність дитини, яка віддана в закриту, ізольовану систему спеціальної освіти, що значно обмежує її права. Розкрито, що у сучасному розумінні доречним є термін «діти з особливими освітніми потребами». Визначено, що категорія дітей з особливими освітніми потребами включає: дітей з вадами слуху, дітей з порушеннями зору, з порушеннями мовлення, інтелекту, дітей з порушеннями опорно-рухового апарату, емоційно-вольової сфери, з затримкою психічного розвитку, зі складними недоліками розвитку, тяжкими порушеннями мовлення, із проблемами соціального змісту, обдарованих дітей. Розкрито, що в сучасних умовах інформатизації прослідковується новий вид мовленнєвих порушень ‒ цифрова залежність дітей.