ОСОБЛИВОСТІ СОЦІАЛІЗАЦІЇ МОЛОДІ В «ТОВАРИСТВІ СПРИЯННЯ МОРАЛЬНОМУ, РОЗУМОВОМУ ТА ФІЗИЧНОМУ РОЗВИТКУ МОЛОДИХ ЛЮДЕЙ “МАЯК”» - Балдинюк, Олена (Психолого-педагогічні проблеми сучасної школи, 2020)
У статті висвітлено діяльність «Товариства сприяння моральному, розумовому та фізичному розвитку молодих людей “Маяк”» (перша чверть ХХ століття) та виявлено причини його виникнення. Проаналізовано роль «Маяка» у гармонічному вихованні та навчанні молодих людей того часу. Наголошується на тому, що була створена перша неполітична, некорпоративна, недержавна організація, яка взяла на себе питання вирішення проблем виховання молодого покоління. На конкретних прикладах доведено, що Товариство активно сприяло соціалізації молоді через розумове, фізичне та естетичне виховання.