ОСОБЛИВОСТІ ОРГАНІЗАЦІЇ СІЛЬСЬКОГО ШКІЛЬНИЦТВА ДРУГОЇ ПОЛОВИНИ ХІХ – ПОЧАТКУ ХХ СТОЛІТТЯ: НА МАТЕРІАЛАХ ІСТОРИЧНОГО ШЛЯХУ ОСВІТЯНСЬКОЇ СПРАВИ СЕЛА ІСКРЕНЕ, ЧЕРКАЩИНА - Бондаренко, Тетяна; Стеценко, Володимир (Психолого-педагогічні проблеми сучасної школи, 2020)
У статті, на основі широкого архівного та документального матеріалу, історико-педагогічної літератури, описано період становлення, соціокультурний вплив рухів реформ на розвиток освітньої діяльності в контексті життєвого циклу типової сільської школи села Іскрене (Черкащина). Хронологічні межі нашого дослідження стосуються другої половини ХІХ – початку ХХ століття, для яких характерні суттєві реформаторські зміни та перетворення в галузі освіти.