ПОТЕНЦІАЛ ЗАКРИТИХ І ВІДКРИТИХ ЗАПИТАНЬ У НАВЧАННІ ІСТОРІЇ - Пометун, Oлена; Гупан, Нестор (Психолого-педагогічні проблеми сучасної школи, 2020)
У статті висвітлено основні підходи до розбудови вчителем ефективної методики постановки запитань на уроці і навчання учнів уміння ставити запитання як основи розвитку мислення школярів. Охарактеризовано роль і місце запитань у навчальному процесі. Висвітлено переваги та обмеження постановки закритих та відкритих запитань на уроках історії. Обґрунтовано принципи побудови системи запитань з встановленням функцій і місця запитань різних типів на уроці у залежності від компоненту навчального процесу, на якому вони використовуються та дидактичних завдань, що розв’язує вчитель. Розкрито вимоги до формулювання закритих та відкритих запитань, основи їх розробки зокрема під час опрацювання історичних джерел.