СТИМУЛЮВАННЯ НАВЧАЛЬНО-ПІЗНАВАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ МОЛОДШИХ ШКОЛЯРІВ В УМОВАХ ПАРНОЇ ТА ГРУПОВОЇ ФОРМ РОБОТИ НА УРОЦІ - Коберник, Галина; Коберник, Олександр; Волошина, Ганна (Психолого-педагогічні проблеми сучасної школи, 2020)
У статті уточнюється зміст навчально-пізнавальної активності, встановлюється її структура, визначаються критерії, за допомогою яких подається характеристика рівнів сформованості в учнів початкової школи. Розглядається сутність понять «стимул», «процес стимулювання навчально-пізнавальної активності» та їх взаємозв’язок з мотивами. Обгрунтовуються основні умови ефективного педагогічного стимулювання навчально-пізнавальної активності учнів молодшого шкільного віку, серед яких визначається організація парної та групової форми роботи на уроці з метою засвоєння навчального матеріалу. Характеризується методика організації парної та групової форм організації навчальної діяльності учнів у початковій школі, пропонуються способи стимулювання їх навчально-пізнавальної активності. Представлено результати дослідно-експериментальної перевірки ефективності запропонованих умов стимулювання навчально-пізнавальної активності молодших школярів у процесі групової роботи.