ПРОФЕСІЙНА МОБІЛЬНІСТЬ МАЙБУТНІХ ІНЖЕНЕРІВ-ПЕДАГОГІВ: ПРОБЛЕМИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ

Автор(и)

  • Олег Малишевський Уманський державний педагогічний університет імені Павла Тичини., Ukraine https://orcid.org/0000-0002-7653-7862

DOI:

https://doi.org/10.31499/2706-6258.1(5).2021.235971

Анотація

У статті обґрунтовано актуальність формування професійної мобільності інженерів-педагогів. Акцентовано на значенні професійної мобільності як показника якості підготовки майбутніх інженерів-педагогів.
Розглянуто специфіку інженерно-педагогічної освіти, метою якої є цілеспрямована підготовка гармонійно розвиненого спеціаліста, який поєднує у собі інженерні й педагогічні вміння. Наголошено на актуальності формування професійної мобільності у контексті інженерно-педагогічної підготовки та необхідності модернізації її змісту. Зазначено, що інженерно-педагогічна підготовка на засадах інтеграції освіти, науки й виробництва сприяє розвитку здатності до самоорганізації, самовдосконалення і конкурентоспроможності на ринку праці, до професійної адаптації; формуванню професійної мобільності.
Окреслено основні тенденції модернізації змісту інженерно-педагогічної освіти, що забезпечують професійну мобільність майбутніх фахівців. Обґрунтовано принцип випереджального навчання, метою якого є спрямування інженерно-педагогічної підготовки на майбутню професійну діяльність здобувачів вищої професійної освіти. Виокремлено напрями запровадження випереджального навчання. Зазначено, що випереджальне навчання є ключовим для визначення змісту освітніх програм, вибору форм організації освітньої діяльності й освітніх технологій для інтенсифікації інженерно-педагогічної підготовки та формування професійної мобільності.
З’ясовано чинники впливу, що обумовлюють професійну мобільність майбутнього фахівця. Доведено, що професійна мобільність у межах інженерно-педагогічної підготовки має чітко окреслений соціально-особистісний характер.

Ключові слова: професійна освіта, інженерно-педагогічна освіта, професійна мобільність, інженер-педагог, випереджальне навчання, інженерно-педагогічна підготовка, зміст професійної освіти, інтегративні процеси.

Біографія автора

Олег Малишевський, Уманський державний педагогічний університет імені Павла Тичини.

Доктор педагогічних наук, доцент кафедри професійної освіти та технологій за профілями.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-08-09

Як цитувати

Малишевський, О. (2021). ПРОФЕСІЙНА МОБІЛЬНІСТЬ МАЙБУТНІХ ІНЖЕНЕРІВ-ПЕДАГОГІВ: ПРОБЛЕМИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ. Психолого-педагогічні проблеми сучасної школи, (1(5), 143–150. https://doi.org/10.31499/2706-6258.1(5).2021.235971

Номер

Розділ

Статті