ПЕДАГОГІЧНІ УМОВИ ФОРМУВАННЯ КОМУНІКАТИВНОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ В МОЛОДШИХ ШКОЛЯРІВ НА УРОКАХ ІНФОРМАТИКИ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.31499/2706-6258.1(11).2024.304897

Ключові слова:

комунікативна компетентність; молодші школярі; інформатика; інформація; педагогічні умови; методика; урок; початкова школа.

Анотація

У статті представлено теоретичне обґрунтування шляхів формування комунікативної компетентності в молодших школярів на уроках інформатики. Визначено зміст поняття «комунікативна компетентність учнів початкової школи», що передбачає сформованість у школярів низки елементів, в тому числі соціально-перцептивного, комунікативно-мовленнєвого та інтерактивного. Взаємодія цих чинників сприяє реалізації здатностей особистості у процесі спілкування. Кожна здатність об’єднує відповідні групи умінь, формування яких веде до оволодіння школярем комунікативної компетентності і її реалізації у процесі життєдіяльності. В процесі аналізу наукових джерел з проблеми дослідження з’ясовано, що для реалізації процесу формування комунікативної компетентності молодших школярів визначено певні педагогічні умови: 1) забезпечення етапності навчання з формування комунікативної компетентності, 2) систематичне впровадження активних методів і новітніх технологій навчання; 3) мотиваційне забезпечення комунікативної взаємодії учнів; 4) визначення та застосування цілісної методики формування комунікативної компетентності. Основним завданням методики формування комунікативної компетентності молодших школярів є досягнення оптимального поєднання теоретичної та практичної підготовки, послідовність цього процесу, розвиток в учнів внутрішньої потреби і мотивації вдосконалення комунікативних якостей з урахуванням особливостей навчальної діяльності на уроках інформатики. Її сутність полягає у відображенні характеру педагогічного впливу на формування комунікативної компетентності молодших школярів у процесі навчання.

Біографії авторів

Олексій Муковіз, КЗВО «Одеська академія неперервної освіти Одеської обласної ради».

Доктор педагогічних наук, доцент, професор кафедри дошкільної та початкової освіти.

Людмила Красюк, Університет Григорія Сковороди в Переяславі.

Кандидат педагогічних наук, доцент кафедри педагогіки, теорії та методики початкової освіти.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-04-30

Як цитувати

Муковіз, О., & Красюк, Л. (2024). ПЕДАГОГІЧНІ УМОВИ ФОРМУВАННЯ КОМУНІКАТИВНОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ В МОЛОДШИХ ШКОЛЯРІВ НА УРОКАХ ІНФОРМАТИКИ. Психолого-педагогічні проблеми сучасної школи, (1(11), 6–15. https://doi.org/10.31499/2706-6258.1(11).2024.304897

Номер

Розділ

Статті